SAULES CIKLS

Ziemas saulgrieži ir laiks, kad tumšais gadalaiks palēnām virzīsies tuvāk gaismai un gaišā dienas daļa kļūs aizvien garāka. Saulei ikvienā kultūrā ir bijusi ierādīta svarīga vieta un tā ir ietekmējusi arī jogu un ājurvēdu.

Viens no zināmākajiem nosaukumiem jogā, par kuru dzirdējis teju ikviens, ir Surya Namaskara jeb Sveiciens saulei. Tas ir fizisku kustību virknējums, kuru veido 12 pozīcijas. 

Pilnu ciklu veido 24 pozīcijas. Ierasti 12 āsanas jeb pozīcijas tiek veiktas vadoši ar labo kāju, pēc tam – ar kreiso, jeb ar labo pusi un kreiso pusi. Bet ir iespējams ciklu veikt, nedalot puses. Surya Namaskara ir dažādas variācijas: atkarībā no jogas virziena, sagatavotības līmeņa, vēlmes savienot elpošanu ar kustību utt.

Saulei jogā ir ierādīta īpaša vieta – tā raksturo aktivitāti, dzīvību, attīstību, radošumu, izgaismojošo patiesību; tai ir virkne vēl citu nozīmju.

 Arī ājurvēdā vērojama saules ritma (diennakts ritma) ietekme. Būtiska ājurvēdas daļa ir Dinacharya jeb dienas kārtība, kas ietver mošanās, higiēnas, ēdienreižu, fizisko aktivitāšu, miega plānojumu. 

Sastopams dažāds Dinacharya dalījums pulksteņa laikos, kas var būt atkarīgs no platuma grādiem, kuros dzīvojam, un ikdienas darba ritma. Tomēr kopumā vadlīnijas ir nemainīgas, pakļautas saules ciklam diennaktī un organisma reakcijai uz to.

Lai gan Indija ir tālu un hindu kultūras mantojums nereti var šķist kas neiederīgs latviešu kultūras kontekstā, tomēr, ja rūpīgāk ielūkojamies mūsu senču tradīcijās, varam pamanīt paralēles. 

Previous
Previous

MIEGS

Next
Next

KĀDU MŪZIKU IZVĒLĒTIES?