MIEGS

Vai atceraties šo jauko pantiņu? Manā ģimenē tas ir visiecienītākais katros Ziemassvētkos.

Visi eži miegā,

Visi lāči sniegā,

Visas peles alās,

Klusums malu malās. 

/E. Goldšteins, I. Lasmanis “Ziemas miegā”/

 

Miegs ir tik dabiska ikdienas sastāvdaļa, bet… mūsdienu pasaulē daudzi cieš no bezmiega. 

Bezmiegs jeb nespēja gulēt var izpausties dažādi. Vienkārši tas raksturojams kā grūtības aizmigt vai gulēt bez miega pārtraukumiem, īpaši ļoti agri no rīta, kad pamostamies trauksmes sajūtas pārņemti.  Nereti abi šie simptomi kombinējas. 

Būtisks bezmiega rezultāts ir stresa paaugstināšanās, nespēja koncentrēties dienas laikā. Tas saasina arī trauksmi, depresiju, veicina tādas veselības problēmas, kā piemēram, hroniskas muskuļu un galvas sāpes, diabētu.

 Bezmiegam ir dažādi cēloņi: alkohola un kofeīna lietošana, hormonālas svārstības, sāpes, depresija, trauksme u.c. jeb kognitīvi un fizioloģiski cēloņi. Kāda iemesla dēļ tā nervu sistēmas daļa, kura atbild par aktivitāti, kļūst dominējoša un vajadzīgajā brīdī dominanti nespēj pārņemt par atpūtu atbildīgā daļa. Organisma atrodas “darba režīmā”, bet nepāriet vai slikti pāriet uz “atpūtas režīmu”.

 Arī nepareizs dienas plānojums, piemēram, aktīvi treniņi vai sātīgas maltītes vēlu vakarā, nepietiekama atpūta dienas laikā, var veicināt bezmiegu.

Jogā un ājurvēdā miegs ir būtiska diennakts ritma sastāvdaļa, tādēļ tām ir metodes, kā to veicināt. Ājurvēda izmanto pareiza dienas plānojuma un uztura ieteikumus, procedūras vai medikamentus. Joga piedāvā āsanu, prānājāmu un meditāciju prakses. Tas nenozīmē, ka jāpavada ilgs laiks katru vakaru pirms miega praktizējot jogu. Iespējamas arī salīdzinoši īsas prakses dienas laikā; protams, tas atkarīgs no problēmas specifikas un ārstu rekomendācijām.

 Lai veselīgs miegs!

Previous
Previous

SĪPOLI & ĶIPLOKI

Next
Next

SAULES CIKLS