4 ceļi

Jogas galvenais mērķis, īpaši tās pirmsākumos, ir atbrīvošanās no ciešanām, kuras rada maldīgas zināšanas par pasauli. Joga piedāvāja veidus, kas ved pie patiesības un atbrīvošanās.

Plašāk zināmi četri vēsturiskie ceļi jeb virzieni:

Bhakti joga

Tās ietvaros cilvēki ar mīlestību raugās uz Visuma Radītāju jeb Dievišķo, kurš ietver sevī augstāko, patieso esamību. Emocionāli piesātināta joga, kas paredz, ka atbrīvošanās no ciešanām iespējama caur nesavtīgu mīlestību pret Radītāju un paļāvību uz to. Uzsvars tiek likts uz emocionālu atvēršanos pasaulei, mīlestību visplašākajā šī vārda nozīmē. 

Karma joga

Šai jogā svarīga ir attieksme pret darbību. Visa darbība vai bezdarbība rodas no Dabas, atbilstoši tās likumsakarībām. Ikviena darbība vai bezdarbība, kuru cilvēks veic, un no kuras rezultātā cieš, ir Dabas izraisīta. Karma joga ir brīvības iegūšana caur attieksmi pret rīcību – kad cilvēks apzinās, ka ikviena darbība ir dabas, nevis viņa radīta un  viņa pienākums ir šo darbību īstenot, sākas ceļš uz atbrīvošanos. 

Jnana joga

Jnana nozīmē “zināšanas, gudrība”. Šis jogas veids uzsver patiesības sasniegšanu caur gudrību. Ciešanas rada ilūzijas (maya), kas rodas no ierobežojošas domāšanas un sajūtām. Mērķis ir atbrīvoties no ilūzijām un sasniegt iekšējā patiesā Es savienību ar augstāko patieso realitāti meditācijas, pašizpratnes un domāšanas ceļā. 

 

Raja  joga

Raja nozīmē  “augstākais, karaliskais”. Senākos jogas tekstos Raja (Radža) joga uztverama kā augstākais jogas stāvoklis jeb atbrīvošanās no pasaulīgām ciešanām. Mūsdienās tiek saistīta ar Patandžali darbu “Jogas sūtas” un Svāmi Vīvekananda darbu “Radža joga”. Ietver izpratni par jogas astoņām  pakāpēm un attiecīgi – iekļauj Hatha jogu

Previous
Previous

Joga un ājurvēda

Next
Next

ADHO MUKHA SVANASANA