Joga un ājurvēda

Nereti esmu dzirdējusi, ka jēdzienus joga un ājurvēda lieto gandrīz kā sinonīmus. Lai gan joga un ājurvēda ir attīstījušās parēlali un savstarpējā mijiedarbībā, tomēr tās nav gluži viens un tas pats.

Ājurvēda ir zināšanu sistēma dzīvības spēka vairošanai, veselības veicināšanai un slimību novēršanai, pielietojot uzturu, procedūras, ājurvēdas medikamentus un sniedzot ieteikumus dienas režīmam.

Joga ir lielā mērā ētiska mācība par atbrīvošanos no ciešanām, sava patiesā Es ieraudzīšanu un tā savienošanos ar  augstāko realitāti. Līdzsvarota jogas prakse ir pakāpiens ceļā uz šo savienošanos. 

Sastopams viedoklis, ka ājurvēda un joga ir vienotas dzīves pilnveides sistēmas divas daļas. Attiecīgi, ājurvēda ir dziedinošā šīs sistēmas daļa, bet joga – cilvēka patieso būtību īstenojošā daļa.  Abas sistēmas var eksistēt neatkarīgi viena no otras un var tikt apvienotas. 

Joga un ājurvēda it tik daudzslāņainas, ka ikviens tajās var atrast sev noderīgo, pieņemamo un praktizēt to sev piemērotā veidā. Kā vienots komplekss joga un ājurvēda ir spēcīgs instruments, kā virzīties uz pilnveidi.

Previous
Previous

Joga un atlabšana no COVID

Next
Next

4 ceļi