Efektīvais fizisko aktivitāšu plānojums

Vai esi iedomājies, ka zināšanas par Došām jeb konsitūcijas veidiem iespējams izmantot arī efektīvam fizisko aktivitāšu plānojumam? 

Ja vēlies ātrāk panākt muskuļu masas pieaugumu, pildi spēka vingrinājumus Kapha dominantes laikā 6.00-10.00 un 18.00-19.00.

 Kapha atbild par masas veidošanu. Pārtika, kuru lietojam šajā laikā, spēka slodzes rezultātā formēs labu muskulatūru un locītavu stbilitāti. Tomēr pārlieku liels olbaltumvielu daudzums var radīt ķermeņa stīvumu, miegainību, tūsku un toksīnus.

 Laiks, kad uzturēt svaru normas robežās un veicināt toksīnu izvadīšanu no organisma, ir Pitta periods 10.00-14.00.  Tomēr jāņem vērā, ka 12.00-13.00 ir labākais laiks pusdienām, kad visefektīvāk sagremojas pārtika un šajā laikā ir jāēd, lai ķermenis būtu veselīgs.

 Uzturs, kuru lietosi Pitta periodā, veicinās organisma audu atjaunošanu. Tādēļ treniņš 10.00-11.30 un tam sekojošas sabalansētas pusdienas ir laba izvēle, ja vēlies veicināt vielmaiņu un uzturvielu asimilāciju organismā.

 Vata laiks 14.00-18.00 ir labs visai dinamiskām aktivitātēm, lai samazinātu svaru. Uzturs, kuru uzņemam šajā periodā, neveido izteiktu muskuļu masu, bet ātri iztērējas fiziskās aktivitātēs un daļēji tiek novirzīts organisma atjaunošanai pēc slodzes.

 Tomēr šajā laikā, īpaši Vata tipa cilvēkiem, ir jāuzmanās ar ļoti augstas intensitātes treniņiem, jo tie var paaugstināt trauksmainību, radīt muskuļu spazmas, bet  perspektīvā radīt pastiprinātu nogurumu, sirdsdarbības problēmas.

 Pitta laiks 22.00-02.00 ir paredzēts miegam un organisma resursu atjaunošanai. Arī Vata laikā 2.00-6.00 naktī ir jāguļ, lai gan eksistē viedoklis, ka 6.00-7.00 ir visai labs laiks, lai meditētu un veiktu vieglu jogas praksi. Bet par to citos rakstos. 

Previous
Previous

PAVASARA NOGURUMS 1.daļa

Next
Next

YAMAS UN NIYAMAS