PAVASARA NOGURUMS 1.daļa

Dienas kļūst gaišākas, daba krāsaināka un šķiet, ka arī mums ir jābūt enerģijas pilniem, taču ik gadu daudzi saskaras ar “pavasara nogurumu”. Kā to skaidrot? 

Pavasara nogurumu rada intensīva organisma adaptācija vasaras periodam, jo pārmaiņas dabā starp ziemu un vasaru mūsu ģeogrāfiskajā reģionā ir lielas. Cilvēka organisms ir dabas daļa, kas eksistē to ietverošā vidē un nepārtraukti tai pielāgojas. Tādēļ organismu skar pārmaiņu radīts fizioloģisks stress, kurš patērē daudz enerģijas, tātad nogurdina.

Tā kā organisms ziemas periodā tērē vasaras un rudens sezonā uzkrātos enerģijas resursus, uz pavasara pusi tas ir novājinājies. Arī gaismas trūkums ziemā mazina enerģiju.

Pavasarī daudzi apjauš, ka pēc ziemas nav savā labākajā fiziskajā formā, bet tuvojas vasara ar izklaidēm dabā un brīvu apģērbu. Nereti rodas sajūta:  nu kas tā par nejēdzību, ka ārā spīd saule, būtu jājūtas aktīvam, bet gribas aizvilkt aizkarus un palīst zem segas?! Arī sezonālā alerģija neuzlabo noskaņojumu. Tas viss var radīt nepmierinātību, nedrošību un psiholoģisku trauksmi.

Organismam, kurš ir noguris, nepieciešamība veikt intensīvu fizisku un psiholoģisku adaptāciju pārmaiņām, ir sarežģīts uzdevums. Lielākā kļūta - censties veikt straujas izmaiņas ikdienā, kas radīs vēl lielāku nogurumu un trauksmi. 

Par to, kā  mazināt pavasara nogurumu vai vismaz nepalielināt to, lasi nākošnedēļ.

Previous
Previous

PAVASARA NOGURUMS 2.daļa

Next
Next

Efektīvais fizisko aktivitāšu plānojums