5 ķermeņa slāņi

Jogā un ājurvēdā sastopamies ar 5 ķermeņa slāņu klasifikāciju.

Piedāvāju iepazīt teoriju par 5 ķermeņa slāņiem jeb struktūrām, kuru centrā ietverta mūsu patiesā un nemirstīgā dvēsele Atmans kā mūžīgās ekistences - Brahmana -  daļa. 

  1. Annamaya Kosha - materiāls fiziskais slānis, kuru veido pieci pamatelementi jeb Pancha Mahabhuta (ēteris, gaiss, uguns, ūdens, zeme) un kura uzturēšanai nepieciešama pārtika, kas papildina to ar nepieciešamajiem elementiem.

  2. Pranamaya Kosha - enerģētiskais, novietots zem 1. To veido 5 vitālās prānas (Prana) jeb dzīvības enerģijas veidi (prana, apana, samana, udana, vyana) un sekundārie prānas veidi. Absorbē prānu, izplata to visā ķermenī. Uzskata, ka šis slānis ir fiziskā materiāli smalkāka kopija un eksistē vēl dažas dienas pēc fiziskā ķermeņa nāves.

  3. Manomaya Kosha - mentālais, iever apziņu, zemapziņa un 5 maņas (redze, dzirde, oža, garša, tauste), kā arī 5 darbības orgānus (rokas, kājas un runas, izvadsistēmas, dzimumsistēmas orgāni). Uztveres orgāni un pieredze virza informāciju uz mentālo slāni. Savieno1.-2.slāni ar 4.-5.

  4. Vijnanamaya Kosha - apziņas intuitīvais slānis, kurā veidojas sapratne bez apziņas starpniecības. Ietver Buddhi jeb intelektu. Tajā atrodas prāta augstākās kvalitātes, piemēram, radošums, gudrība. Ar tā palīdzību apjēdzam savu Es kā individuālu veidojumu.

  5. Anandamaya Kosha - svētlaimes slānis. Nodrošina transcendeces jeb esamības ārpus laika, telpas un struktūras pieredzi bez mentālas aktivitātes klātbūtnes. Tā centrā atrodas Atmans, kuru var apzīmēt kā “kodols” un šai slānī iespējama atbrīvošanās no realitātes fizikas  izpratnē jeb Atmana  savienošanās ar Brahmanu. 

Komplicēti un citādi, kā esam ieraduši uzskatīt?

Previous
Previous

USHTRASANA

Next
Next

ARDHA MATSYENDRASANA