3 ķermeņi

Ar aizrautību esmu apguvusi rietumu fizioloģiju un anatomiju. Un ar interesi iedziļinos idejās par dzīva organisma uzbūvi un funkcijām arī no jogas un ājurvēdas aspekta.

Jogā cilvēks kā dzīvs organisms tiek definēts ne tikai caur fizisko ķermeni, bet arī smalkākiem, kurus nav iespējams precīzi pierādīt ar šobrīd zinātnē atzītām pētnieciskām metodēm. 

Tiek uzskatīts, ka, praktizējot jogu kā pašpilnveidi, kura ved pie atbrīvošanās no ciešanām jeb Samadhi, šai praksē tiek vienlaicīgi iesaistīti visi ķermeņi kā vienota sistēma. 

  1. Sthula Sharira jeb fiziskais ķermenis, kuru veido audi, orgāni un kas funkcionē kā vienota sistēma. To veido pieci pamatelementi: ēteris, gaiss, zeme, uguns un ūdens. Šis ķermenis ir mainīgs un tā eksistence ir galīga.

  2. Sukshma Sharira jeb astrālais ķermenis. Tas ir saistīts ar fizisko ķermeni ar smalka apvalka  starpniecību un ir fiziskā ķermeņa ēteriskais veidols. Caur ēterisko apvalku pārvietojas dzīvības enerģijas plūsmas. Šai ķermenī ietverts Ego, intelekts (Buddhi) un mentālās spējas, kuras ietekmē 3 Gunas jeb eksistējošā īpašības: sattva jeb skaidrība; rajas jeb aktivitāte; tamas jeb inertums. Piemēram, ja intelektu ietekmē tamas guna, tas būs ignorants.

  3.  Karana Sharira jeb kauzālais ķermenis, kas ir abu pārējo ķermeņu avots un cilvēka būtība. Tas atrodas ārpus mentāliem procesiem un raksturojams kā Ātmans jeb dvēsele vai augstākā apziņa un atklājas meditācijas ceļā, kad aktivizējas ārpus mentāliem procesiem un apziņas esoša uztvere un izziņas veids.

Bez teorijas par 3 cilvēku veidojošiem ķermeņiem (Sharira) zināma arī 5 ķermeņa slāņu (Kosha) klasifikācija par kuru rakstīšu citā rakstā. 

Previous
Previous

PAWANMUKTASANA

Next
Next

ARDHA SETU BANDHASANA