Taupīt, nevis tērēt

Klienti, uzsākot jogas nodarbības pie manis, bieži norāda, ka vēlas just mieru, enerģijas pieplūdumu un spēju “skaidrāk domāt”.

Pirmajā mirklī šķiet - neiespējamā misija! 

Un tomēr, pielietojot jogas metodes, sasniegt šādus efektus ir iespējams, turklāt vienlaikus.

Atbilstoši rietumos lietotajai terminoloģijai, joga aktivizē parasimpātisko nervu sistēmu jeb to nervu sistēmas daļu, kura atbild par satraukuma mazināšanu, miegu, normalizē sirdsdarbību un asinsriti, veicina gremošanas procesus, mazina paaugstinātu muskuļu tonusu un sniedz vēl virkni veselībai lietderīgu efektu. Kad nervu sistēma ir līdzsvarā, mūsu organisma pārējās sistēmas darbojas efektīvi, tērējam mazāk enerģijas, mūsu fiziskais ķermenis un prāts netiek pārslogoti. 

Kad esam satraukti, organisma sistēmas ir pārslogotas, jo stress, īpaši negatīvs, ir pielīdzināms situācijai, kad bēgam no bīstama ienaidnieka, kas mūs vajā. Tādēļ pēc, satraukumiem pilnas dienas jūtamies apātiski, mums negribas neko darīt, rodas vēlme pastiprināti uzņemt pārtiku. Citiem vārdiem - mums ir noguruma pazīmes un meklējam iespējas netērēt vēl vairāk enerģijas, bet atgūt to. 

Jogā tiek pieņemts, ka dabai ir raksturīgs enerģijas taupības, nevis enerģijas pārtērēšanas režīms. Tā kā cilvēks ir dabas daļa, arī mums būtu jātiecas pilnveidot enerģijas efektivitātes stāvoklis. 

Veicot statiskas jogas āsanas atbilstoši savām spējām un nepārpūloties, koncentrējoties, lēnām un bez piepūles elpojot, ietekmējam nervu sistēmu tā, lai pārietu no šīs pārslodzes uz enerģiju netērējošu un pat to producējošu darbību. Līdz ar to jūtamies mierīgi, sajūtam enerģijas pieplūdumu un mums atkal parādās dzīvesprieks, prāts darbojas skaidrāk.

Previous
Previous

SARVANGASANA

Next
Next

Ceļojums uz mērķi