SURYA NAMASKAR

Saule ir nozīmīgs simbols daudzās senajās un arī mūsdienu kultūrās. Surya Namaskar jeb Sveiciens saulei ir viena no zināmākajām Hatha jogas āsanu virknēm. 

Virkni veido 12 āsanas, kas simbolizē saules ciklu diennakts laikā. Sastopams arī apgalvojums, ka tā simbolizē 12 zodiaka zīmes un atspoguļo organisma bioritmu, cirkadiānos ritmus. 

Veicina prānas plūsmu, līdzsvaro Pingala Nadi jeb vienu no galvenajiem enerģētiskajiem kanāliem, uzlabo sajūtu uztveri, veicina augstāko smadzeņu centru darbu, līdzsvaro aktivizējošo un nomierinošo nervu sistēmas daļu darbību, līdzsvaro vielmaiņu, stimulē un harmonizē orgānu sistēmas,  uzlabo darbaspējas, palīdz sasniegt garīgo pilnveidi. 

Tradicionāli praktizē saullēktā. Var pildīt arī saulrieta laikā, jo tad veicina organisma atjaunošanos un regulē vielmaiņu. Veic ar muguru pret sauli, jo galvenie enerģētiskie kanāli un čakras novietojas ap mugurkaulu un projicējas tajā. 

Pirms un pēc virknes var skandēt mantras. Pēc Surya Namaskar iesakāma Shavasana, kas veicina enerģijas asimilāciju un prānas plūsmas izlīdzināšanos ķermenī. Pēc šīs virknes iespējams veikt elpošanas praksi un meditāciju.

Previous
Previous

YAMAS UN NIYAMAS

Next
Next

ČŪSKAS SIMBOLS