SPORTS un JOGA

Aizvien vairāk sportistu pasaulē izvēlas praktizēt jogu.

Tā tiek iekļauta pat veselu komandu treniņu procesā.

Arī manu klientu lokā ir profesionāli sportisti, amatieri vai bijušie sportisti.

Pētījumi rāda, ka bieži vien sportisti tiek trenēti, izmantojot izolētas kustības vai ierobežotu kustību repertuāru, kas orientējas uz lielo muskuļu darba uzlabošanu.

Tomēr, lai ķermenis veiktu kustības kvalitatīvi, ir nepieciešams saskaņots dziļo un virspusējo muskuļu darbs, integrēta visa ķermeņa muskuļu darbība kustībās, spēja koordinēt kustības un prasme mazināt stresu, kontrolēt elpošanu, lieki netērēt fiziskās un mentālās darbaspējas.

Sportistiem joga uzlabo:

-kustību integrāciju,

-muskuļu spēka un elastības līdzsvaru,

-kardiorespiratorās sistēmas funkcijas,

-ķermeņa adaptācijas spējas pozīciju maiņai; īpaši neprognozējamās kustībās,

-koncentrēšanos un kustību koordināciju,

-organisma atjaunošanās laiku pēc paaugstinātas slodzes,

-stresa pārvaldību.

Turklāt, pretēji ierastajam viedoklim, ka jogas prakse ir ilgstoša pozu noturēšana, izlokot ķermeni kā gumiju, kvēpinot vīraku un skandējot mantras ar kādu jogas dievību fonā, jogas prakse var noritēt neitrālā telpā vai sporta zālē, bez aromātiskiem dūmiem un mantrām. Jogas nodarbības var ietvert nespecifisku muzikālo fonu vai noritēt klusumā.

Tajās var būt iekļautas statiskas un dinamiskas āsanas, kas uzlabo sporta veidam raksturīgās kustības, attīsta nepieciešamo elpošanas veidu un mazina sporta baudām raksturīgo traumu riskus.

Kā arī profesionāls jogas instruktors nekad neliks pielietot kustības vai pozīcijas, kuras neatbilst klienta spēju robežām vai vajajdzībām.

Gluži pretēji - joga māca izprast sevi, cienīt savas stiprās īpašības (arī fiziskās) un saprātīgi pilnveidot vājās, izaicinot sevi saudzīgā veidā.

#yoga #yogainspiration #sport #health

Previous
Previous

AJNA CHAKRA

Next
Next

VISHUDDHA CHAKRA