KAPHA DOŠA UN JOGA

Kapha jogas prakse ir salīdzinoši dinamiska, jo šie cilvēki ir visai inerti, nereti ar zemu enerģijas līmeni un var būt emocionāli nospiesti. 

Turklāt Kaphai, ja tā neseko sev piemērotam dzīvesveidam, var ātri rasties palielināts svars, bet aktīva prakse var risināt arī šo jautājumu.

Atgādināšu ideju, kuru paudu rakstot par Vata – prakse balstās uz līdzsvara radīšanu. Ja Kaphai ir raksturīgs inertums, līdzsvars panākams un uzturams ar aktivitātes paaugstināšanu jeb tā paaugstināšanu, kas Kaphai “pietrūkst”.

Dinamiskas vai neilgi noturētas āsanas un aktīva elpošanas prakse, enerģiju palielinošas bandhas ļaus Kaphai justies labi un radīt pozitīvo savā dzīvē. Tā kā Kaphai nereti ir liekais svars, āsanu prakses intensitātei un apjomam jāatbilst Kaphu veselībai un spējām. 

Nav vēlamas ļoti sarežģītas prakses (vismaz sākotnēji) un pārslodzes, grūti veicami uzdevumi, jo var Kaphai izraisīt negatīvas emocijas – radīt mazvērtības, nespējas sajūtu un Kapha var kļūt nedroša, noslēgties sevī, zaudēt motivāciju.

Mana pieredze liecina, ka Kapha lieliski meditē, līdz ar to Kaphu jogas praksē meditācijas integrēju salīdzinoši ātri. 

Kapha patiesi novērtēs labvēlīgu un draudzīgu attieksmi, kas ļaus tai atbrīvoties un radīs vēlmi darīt. Bet vēlme darīt, ir būtiska.

 ●・○・●・○・●

Ar šo es noslēdzu rakstu triloģiju par došām piemērotām jogas praksēm. Tomēr realitāte ir daudz sarežģītāka, jo gadās, ka nedominē tikai 1 doša vai došas atrodas izteiktā disharmonijā, turklāt ir jau vēl arī Gunas jeb prātu ietekmējošās īpašības un vēl virkne citu nianšu.

 Zināmā mērā tas ir iemesls, kādēļ esmu nedaudz rezervēta pret jogu grupās. Tajās sastopas atšķirīgi cilvēki ar dažādām vajadzībām. Tomēr tiesa arī tas, ka zinoši instruktori spēs atrast “vidējo aritmētisko”, kas piemērots grupai.

Previous
Previous

JOGAS 8 PAKĀPES

Next
Next

MĪLĒT SEVI