JOGA UN PILATES

Nereti saskaramies ar viedokli, ka pilates ir joga rietumniekiem. Tomēr tā nav un šīs sistēmas ir atšķirīgas. Lai gan tās var papildināt viena otru, tomēr nav sasaistāmas pārlieku cieši. 

JOGA

·      Cilvēka garīgās, mentālās un fiziskās pilnveides sistēma ar mērķi prast izveidot attieksmi pret pasauli un dzīvesveidu, kas palīdz atbrīvoties no ciešanām (emocionālām, fiziskām).

·      Jogas fiziskā āsanu prakse ir neliela šīs sistēmas sastāvdaļa.

·      Vairākus gadu tūkstošus sena un nepārtraukti pilnveidota sistēma.

·      Mūsdienās notiek plaša jogas zinātniskā izpēte, jo ir ievērota tās efektīvā pozitīvā ietekme uz fizisko un mentālo veselību, pašsajūtu kopumā.

 

PILATES

·      Fizisko vingrinājumu sistēma cilvēka kustību, koncentrēšanās uzlabošanai un fiziskās veselības veicināšanai, kurai ir arī psiholoģiski labvēlīgas ietekmes.

·      Orientējas uz kustību apzināšanos, spēju kontolēt kustības un elpošanu jeb neiromuskulārās sistēmas darbības pilnveidi. 

·      Izveidoja Džozefs Pilates 20.gs. sākumā/vidū.

·      Sistēmu turpina pilnveidot pilates speciālisti un notiek pētījumi par šīs metodes efektīvo labvēlīgo ietekmi uz cilvēka veselību.

 

Tā kā joga ir ļoti sena sistēma, tai skaitā arī fiziskās prakses aspektā, tās ietekmes ir saskatāmas daudzos senākos vai jaunākos fizisko nodarbību veidos. 

Tomēr jāņem arī vērā, ka ne viss, kas izskatās līdzīgs jogas praksei, ir saistāms ar tās ietekmi. Bet tas ir jau filosofijas un to zinātņu jautājums, kas aplūko ideju evolūciju.

Previous
Previous

DZĪVES ILGUMS

Next
Next

STRESA CĒLOŅI