IDA & PINGALA NADI

Jogā bieži sastopami izteikumi par aktivizējošās un nomierinošās, sildošās un atvēsinošās enerģijas kanāliem.

Tiek uzskatīts, ka paralēli mugurkaulam novietojas divi būtiski enerģijas kanāli, kas, savstarpēji savijoties mugurkaulā, veido enerģētiskos centrus jeb čakras (Chakras).  

Jāatceras, ka enerģētiskie kanāli ir cieši saistīti ar prānu (Prana) jeb dzīvības enerģiju, kas, savukārt, ir daļēji saistīta ar elpošanas procesiem.

 

PINGALA

Virzās gar mugurkaula labo pusi no tā lejasdaļas līdz labajai nāsij.

Enerģijas plūsmu tajā iespējams aktivizēt, elpojot caur labo nāsi.

Šajā kanālā plūst enerģija, kura saistīta ar racionalitāti un veicina spēju praktiski risināt situācijas, aktivizē rīcību, vitalitāti, izturību un spēku.

 

Ja elpošanu caur labo nāsi praktizē vakarā, tad vitalitāti veicinošās enerģijas aktivizācija, kombinācijā ar nakts laikā dominējošo Ida Nadi nomierinošo enerģiju, veicina organisma atjaunošanos un palielina tā spēku. Tomēr jāuzmanās, lai šo enerģiju neaktivizētu par daudz, jo tas mazina miega kvalitāti.

 

IDA

Virzās gar mugurkaula kreiso pusi no tā lejasdaļas līdz kreisajai nāsij.

Šajā kanālā koncentrētā enerģija veicina radošumu, iztēli un emocionalitāti. Tās aktivizēšana, elpojot caur kreiso nāsi, nomierina nervu sistēmu un prātu.

Elpošanu caur kreiso nāsi var praktizēt dienas laikā, ja straujais ikdienas ritms ir radījis pārlieku lielu aktivitāti vai jūtama trauksme un prāts nespēj nomierināties. 

Lai līdzsvarotu šajos kanālos plūstošās enerģijas un tādējādi harmonizētu arī čakru darbību, jogā plaši pielieto Nadi Shodhana vai Anulom Vilom Pranayama.

Previous
Previous

VASARĀ STIPRINĀM VITALITĀTI!

Next
Next

SARPA YOGA