5 IETEIKUMI MIEGAM

Pirms neilga laika rakstīju par miega traucējumu iemesliem. Šajā rakstā ieteikumi miega veicināšanai. 

  1.  Mierīgs rīts. Izveidojiet plānu, kā rītu sākt bez sajūtas, ka jau kavējat. Ļaujiet sev izdzert tēju vai kafiju, veikt kādu rīta rosmi vai īsu pastaigu ar suni, kas aktivizēs organismu. Tad gatavojieties dienai, gatavojiet tai bērnus un dodieties dienas gaitās. 

  2.  Regulāras ēdienreizes. Vēlams vienatnē vai patīkamā sabiedrībā un tā, lai jums rastos sāta sajūta, bet pati ēdienreize vai uzkodas reizes jums būtu kā neliels atpūtas brīdis starp steidzīgajiem darbiem.

  3.   Pēcpusdienā neliela pastaiga, kādi mājas darbi. Zemas/vidējas intensitātes sporta nodarbība, kuru vēlams beigt līdz plkst. 19:00. Īpaši iesakāma ir nomierinoša un atjaunojoša joga. Nerekomendē vēlus un intensīvus treniņus, jo tie palielina, piemēram, adrenalīna līmeni. Dominanti nepārņems nervu sistēmas daļa, kas atbild par mieru, bet turpinās dominēt aktivitāti nosakošā. Pēc šādiem treniņiem arī gribēsies ēst, kas veicinās apjomīgākas vakariņas. Ja neļausiet tās sev uzņemt, jutīsiet badu, kas arī var traucēt miegu. 

  4.  Vieglas vakariņas ap plkst. 18:00-19:00. Tas palīdz organismam naktī enerģiju izmantot, lai atjaunotu savas sistēmas, nevis tērēt to pārtikas gremošanai. Kā arī piepildītais kuņģis un zarnas nepalielinās spiedienu vēdera dobumā, kas, savukārt, neveicinās nevēlamu  spiedienu uz krūšu kurvja orgāniem horizontālā pozīcijā.

  5.  Vakara rituāls, kas ļauj noskaņoties miegam, piemēram, grāmatas lasīšana, vannas rituāls u.c. Pirms miega neplānojiet darbus rītdienai, kas var jūs satraukt, pat, ja gaidāmie notikumi ir pozitīvi. 

 Lai izdodas ceļš pretim labākam miegam un pašsajūtai!

Previous
Previous

PITTA DOŠA UN JOGA

Next
Next

VATA DOŠA UN JOGA