STIEPŠANA

Esmu teikusi un rakstījusi, ka nav tādas ķermeņa funkcijas kā “muskuļu stiepšana”, pat ja šķiet, ka tāda ir jūtama. Turklāt, tā neuzskatu tikai es. Treneru mācībās lektori aizvien vairāk uzsver šī izteikuma aplamību un negatīvās sekas, kuras tas izraisa.

Skarbā realitāte ir tā, ka liela daļa cilvēku neizprot savas ķermeniskās sajūtas. Turklāt, bieži to korekti izdarīt traucē populāras klišejas, kuras ietekmē to, kā aprakstām sajūtas, piemēram, izteikums “muskuļu stiepšana”.

Starp citu, sportisti, kuri no bērnības ir pieraduši pie regulārām fiziskām pārslodzēm vai superelastīgi (hipermobīli) cilvēki, ir riska grupa nespējai tulkot savas ķermeniskās sajūtas korekti.

Muskulis, pateicoties sarežģītam fizioloģisku procesu kopumam, kurš ietekmē šūnu darbību muskuļšķiedrā, var pagarināties un saīsināties. Ja saīsinātu muskuli ar piepūli pagarina, tas var saplēst šo šūnu mehānismu un veidojas mikrosarētojumi. Muskulis kļūst mazāk funkcionāls.

Muskuļu darbs ir cieši saistīts arī ar fasciju un nervu sistēmu.

Fascija ir elastīgu saistaudu tīkls, kurš ieskauj katru orgānu un šūnu. Lai muskulis pagarinātos un saīsinātos, arī fascijai jāvar pagaarināties un sarauties. Kā atsperei.

Fascija vienmēr ir vairāk vai mazāk nospriegota un nospriegojuma līdzsvars VISĀ ĶERMENĪ ir būtisks. Ja “stiep” muskuli, tu spriego fasciju pretēji tam virzienam, kādā tā ir jau nospriegojusies. Rezultāts? Var veidoties plīsums un mikrorētaudi, kas fascijai samazina elastību (saplēs elastīgas zeķubikses, sašuj un tad pamēģini tās pastaipīt - uzreiz skaidrs).

Nervu sistēma ir specifisku šūnu savienojumu tīklojums ar noteiktu struktūru, kas savienots ar muskuļu šūnām un fasciju.

Nereti “stiepjot” muskuli, mēs saspiežam nervu kādā tā posmā vai brīvos nervu galus starp muskuļšķiedrām un fasciju. “Stiepies” un jūti tirpoņu? Apsveicu, esi nodarījis pāri savai nervu sistēmai. Un tad jau vēl krampji…

Kā tad rīkoties? Nestiepties? Aizstāt stiepšanos ar citu darbību?

Pirms rīkoties, vajag izprast. Šis raksts ir izpratnei. Par rīcību kādā no nākamiem rakstiem.

Vairāk manā Instagram kontā!

#fitness#yoga#pikates#veselība#health

Previous
Previous

PAR STIEPŠANOS. Turpinājums.

Next
Next