MULADHARA

Šajā rakstā par “zemāko” čakru jeb Muladhara.

Apzīmējums vedina domāt, ka tā ir mazākas nozīmes čakra kā pārējās sešas. Bet “zemāks” ir jāuztver burtiski. Tās novietojums ķermenī ir zemākais – astes kaula pamatnē.

Šī čakra projicē enerģiju zem sevis un tādējādi sasaista dzīvu būtni ar zemi, kas ir dzīva organisma barības avots. Lai cilvēks izdzīvotu, tam ir jāuzņem barība un skābeklis. Dzīvai būtnei zeme sniedz barību – tajā aug augi, kas cilvēkam dod uzturvielas, kad tiek apēsti, un nodrošina skābekli fotosintēzes rezultātā. Pārnestā nozīmē var teikt, ka Muladhara savieno cilvēku ar zemi kā “māti barotāju”, tiklīdz viņš ieelpo savu pirmo elpas vilcienu dzimšanas brīdī.

Šī čakra veido cilvēka sasaisti ar materiālo realitāti, spēju parūpēties par savu fizisko eksistenci, nodrošina drošības un stabilitātes materiālajā pasaulē sajūtu jeb to, ko sniedz Kapha dosha – strukturālo esamību. Uzskata, ka čakru vislabāk raksturo frāze “Es esmu”.

Ja čakras darbība ir traucēta, rodas eksistenciālas bailes, trauksme vai depresija un reāla spēja nodrošināt savu fizisko eksistenci: pelnīt uzturlīdzekļus, audzēt pārtiku, uzturēt imunitāti, uzņemt pārtiku.

Materialitāte ir saistīta arī ar seksualitāti un savas materiālās esamības turpināšanu bērnos. Tādēļ šīs čakras netraucēta darbība ir viens no aspektiem, lai varētu tiktu turpināta cilvēka materialitāte – veidoti pēcnācēji.

Trauksmes, depresijas, anoreksijas un citu psihoemocionālu un ēšanas traucējumu gadījumos iesaka meditāciju. Tā var palīdzēt, bet būtiski, lai meditācijas prakse aktivizē zemāko čakru un nomierina augstākās, stiprina Kapha un nomierina Vata.

Arī pareizi organizēta fiziskā prakse – ne tikai joga – var veicināt vai kavēt šīs čakras līdzsvaru.

Previous
Previous

ATRAST. BŪT.

Next
Next

ĒST VAI NEĒST?