JOGA vs PILATES

Joprojām saņemu jautājumus par to, kā pilates atšķiras no jogas? Faktiski šīs sistēmas ir tik atšķirīgas, ka nav pat salīdzināmas. Jau esmu rakstījusi par šo jautājumu, bet vēlreiz īsi par galveno.

Jogas kā sistēmas galvenais mērķis ir veidot tādu prāta un dvēseles stāvokli, lai cilvēks apkārtējās pasaules ietekmē spētu saglabāt savu būtību. Prastu reaģēt uz notikumiem, tos nevis uzreiz klasificējot kā negatīvus/pozitīvus, bet vērojot un racionāli veidojot savu attieksmi un rīcību.

Āsanu jeb fiziskā prakse ir tikai viena no sistēmas komponentēm, turklāt ne būtiskākā. Tomēr tai ir nozīme, jo jogā uzskata, ka cilvēks ir kompleksa būtne ar vairākiem ķermeņa slāņiem. Ja vēlamies uzlabot kognitīvās spējas un garīgumu, ir būtiski, lai ķermenis nesagādā sāpes vai nav neveselīgs.

Joga primāri ir morāla mācība par to, kā cilvēkam pasaulē, kas rada pārdzīvojumus, būt harmonijā ar sevi un apkārtējo pasauli. Fiziskās aktivitātes ir viena no komponentēm šī mērķa sasniegšanai.

Pilates uzsver efektīvu fizisku kustību veidošanu. Tā ir vingrošanas sistēma veselīga fiziskā ķermeņa veidošanai. Tā kā efektīvas kustības ir iespējams izveidot tikai koncentrējoties uz to veikšanu, būtiska loma pilates ir spējai koncentrēties uz kontrolētu kustību izpildījumu. Šādā veidā tiek paaugstinātas fiziskās un mentālās darbaspējas. 

Pilates primāri ir vingrošanas sistēma, kura ar specifiskā veidā izpildītām kustībām uzlabo cilvēka fiziskās, mentālās un netieši arī emocionālās dzīves kvalitāti.

Previous
Previous

SĪKUMI LABĀKAI DIENAI

Next
Next

ĀSANU PRAKSE = LABS SĀKUMS